implantologija-zagreb

ZA KOGA JE ANESTEZIJA?

dental mimica

SVI pacijenti mogu dobiti anesteziju (ukoliko nemaju alergijsku reakciju na anestetik) uključujući djecu, TRUDNICE, starije osobe, osobe opterećene nekim bolestima. Anestezija je prilagođena osobi i njenim potrebama i stanju u kojem se nalazi. Specijalnim tehnikama i spoznajama iz domena anestezije smanjili smo ili potpuno uklonili bol pri davanju anestezije.

trudnice-kod-zubara

TRUDNICE

Moguće je da trudnoća mijenjanjem hormonalnog statusa, uz strah od zahvata, utječe na efikasnost anestezije, ali trudnice smiju i trebaju dobiti anesteziju, te one ne bi trebale izbjegavati posjet stomatologu za vrijeme trudnoće.

Lokalna anestezija ne dolazi do ploda a izaziva analgeziju određenog područja, nema boli prilikom zahvata. Anestezija neće naštetiti djetetu, ali strah od rada bez anestezije, bol prilikom zahvata koja se prenosi do djeteta i s time povezan stres, hoće.

starije-osobe-kod-zubara

STARIJE OSOBE

Osobe opterećene bolestima. Uz kontrolu terapije koju uzimaju i predočenje nalaza koje posjeduju mogu bez straha da bi moglo doći do komplikacija primiti anesteziju.

Anestezija se prilagodi pojedinim potrebama i bolestima.

djecja-stomatologija

DJECA

Kako bi izbjegli strah i traumu djeci je potrebno anestezirati područje na kojem se radi. Na taj način osiguravamo bolju i dugotrajniju suradnju sa djetetom te kvalitetnije stomatološke zahvate.
implantologija-zagreb

KADA JE POTREBNA ANESTEZIJA?

Anestezija je moguća i potrebna kod svakog stomatološkog zahvata. Anestezija se aplicira kod svakog zahvata koji može izazvati i najmanju bol kao i kod pacijenata koji se boje. Iz anesteziranog se područja ne širi u druge dijelove tijela, ne izaziva nikakve posljedice, razgrađuje se nakon dva sata.

implantologija-zagreb

KAKO OTKLONITI STRAH?

SVI pacijenti mogu dobiti anesteziju,

(ukoliko nemaju alergijsku reakciju na anestetik) uključujući djecu, TRUDNICE, starije osobe, osobe opterećene nekim bolestima.

Anestezija je prilagođena osobi i njenim potrebama i stanju u kojem se nalazi. Specijalnim tehnikama i spoznajama iz domena anestezije smanjili smo ili potpuno uklonili bol pri davanju anestezije.

Najvažnija je priprema pacijenta.

Treba pronaći način kako suzbiti strah i bol (kao složeni psihički fenomen), otkloniti sjećanja na neke traumatske postupke iz prijašnjih posjeta i OPUSTITI PACIJENTA te ga nagovoriti na suradnju.

Posebnim metodama u skladu s pravilima struke došli smo do načina kako neprimjetno dati anesteziju DJECI, uz suradnju roditelja te u dogovoru s njima.

Bol kod uboda se uklanja,

ako se prethodno anestezira sluznica lokalnim anestetikom u spreju. Strah koji osjećate prema igli smanjiti ćemo na minimalne razine (igla se ne vidi, ubod se ne osjeti…).

Najbolje je upotrijebiti anestetik u šprici s tankom iglom, jer je ugodnije za pacijenta i nema boli. SVJESNA SEDACIJA je anesteziološki postupak kod kojeg se pacijent dovodi u stanje smirenosti i smanjene svjesnosti.

implantologija-zagreb

LOKALNA ANESTEZIJA

Lokalna anestezija je neizostavan dio suvremene dentalne medicine koja pacijentu osigurava bezbolnost, a stomatologu pruža mogućnost nesmetanog rada. Anestezija se aplicira kod svakog zahvata koji može izazvati bol kao i kod pacijenata koji se boje. Za lokalnu anestezija koristi se anestetik u točno određenom dijelu usne šupljine kako bi se spriječila bol tijekom dentalnog zahvata.

Anestetik privremeno blokira živce koji su zaduženi za prijenos boli, a osjet dodira i pritiska ostaju djelomično očuvani. Učinak lokalnog anestetika je slabiji ako je na mjestu aplikacije prisutna akutna upala. Trajanje analgezije može biti različito i ovisno o vrsti anestetika, količini i tehnici primjene.

implantologija-zagreb

OPĆA ANESTEZIJA

Opća anestezija je potrebna pri opsežnijim zahvatima oralne kirurgije. Takvi zahvati izvode se u bolničkim uvjetima. Opća anestezija u dentalnoj medicini koristi se i kod pacijenata sa smanjenom kooperativnom sposobnošću i ponekad kod pacijenata s posebnim potrebama, zbog nesposobnosti razumijevanja tijeka i svrhe zahvata. Opća anestezija može biti kratkotrajna, inhalacijska ili intravenozna.