Zanemarujete li svoje zube zbog straha od Covida-19?

Koronavirus različito utječe na ljude, neki izgube okus i njuh, neki imaju visoku temperaturu, osjećaju umor tjednima, neki gube kosu, neki imaju osip ili probleme sa zubima. Koronavirus uzrokuje to da krv ne može normalno doći do naših organa te može doći do oštećenja, primijećene su razne komplikacijena srcu, plućima, crijevima, mozgu i bubrezima. Ispostavilo se da isto može biti i s usnom šupljinom. Vezu između oralnog zdravlja i koronavirusa stručnjaci objašnjavaju kao posljedicu poremećaja protoka krvi (prema istraživanjima, koronavirus inficira i napada krvne žile) u našim desnima, zubima i jeziku, što uzrokuje pogoršanje stanja zubi i bol.

Spoj stomatologije i estetske medicine

Dobro uigran i stručan tim koji radi zajedno više od 20 godina, koji se razumije i bez riječi, a funkcionira poput velike obitelji – ono je što će vas dočekati kada pokucate na vrata dental centra mimica na zagrebačkoj Malešnici. A iako su stomatolozi, ono što na svojim pacijentima i sugovornicima prvo primijete su oči, jer, kažu nam, one su ogledalo duše, a tek zatim osmijeh koji – već svi dobro znamo – otvara sva vrata. No, ponekad tim osmijehom mnogi nisu zadovoljni, ali ipak imaju strah od posjeta zubaru. Zato svi oni koji su barem jednom sjeli na zubarski stolac u dental centru mimica, rado ga preporučuju, a razloga su dva i to najvažnija – profesionalnost i opuštena atmosfera.

Botox i dermalni fileri u službi ljepote

Potrebno je izdvojiti vrlo malo vremena za kavu s prijateljicom, a toliko će biti dovoljno i za tretman nakon kojeg ćete izgledati mlađe i osjećati se još bolje. Prvi znakovi starenja pojavljuju se u ranoj životnoj dobi; to su one sitne neželjene linije na našem licu. S godinama, ako ne vodimo bitku s njima, one postaju dublje i potpuno mijenjaju osnovni oblik i linije lica. Bore su i jedan od najvećih izvora nesigurnosti, ali postoje brojne mogućnosti kako ih ukloniti i vratiti mladalački sjaj. Izdvojila bih tretmane botoxom i hijaluronskim dermalnim filerima, koji vraćaju mladalački izgled, osvježavaju i zatežu kožu.

Skladan osmijeh

Lijep osmijeh je vrlo važan, on nikad ne izlazi iz mode. Upravo iz tog razloga, često je estetika glavni motiv za odlazak u ordinaciju dentalne medicine. Danas se nude brojna rješenja pomoću kojih je moguće ostvariti san o savršenom osmijehu. Ljuskice ili krunice za zube su najdjelotvornija i najbrža metoda. Nezadovoljni ste svojim osmijehom? Zubne ljuskice ili zubne krunice mogu biti idealno rješenje za vas. Zubne ljuskice prekrit će nedostake vaših prirodnih zubi kao da ih nikad nije ni bilo! Zubne krunice će uskladiti, proljepšati osmijeh ili nadomjestiti zube koji nedostaju.

‘Kod nas dolaze djeca i osobe s posebnim potrebama i baš nitko se pregleda zubi ne boji!’

ZUBAR ZAGREB‘Roditelji često dovode djecu na vlastiti pregled da vide kako stomatolog njima nešto popravlja, no taj se način nama pokazao posve kontraproduktivnim. Roditelj misli da će dijete osvijestiti kako mamu i tatu ništa ne boli, no umjesto toga, ono vidi pokvarene zube, zube koji nedostaju, čišćenje kamenca pri čemu bude i krvi pa dijete tako samo dobije averziju od posjeta stomatologu. To je krivi put.’

Kako odabrati dobrog stomatologa?

kako-pronaci-dobrog-stomatologa

Donosimo praktičan savjetnik za lakši odabir kvalitetnog stomatologa

Zdravi i lijepi zubi bitno pridonose njegovanom izgledu neke osobe, ali – što je još važnije – njezinu zdravlju. Stoga je veoma važno da, uz redovitu higijenu zuba i njegu usne šupljine, odlazimo i na redovite preglede kod stomatologa, otprilike svakih šest mjeseci. Međutim, potraga za pouzdanim i savjesnim zubarom nije nimalo jednostavna pa donosimo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći pri izboru.

Jedan muškarac i dvanaest žena

zubar-zagrebMaja Mimica i Damir Alagić svjedoče o savršenom nadopunjavanju stomatološke i inženjerske profesije, odličan su primjer jedne vrlo uspješne poduzetničke priče. Posjetili smo stoga dental centar mimica. Maja i Damir već su 15 godina zajedno i pravi su primjer sklada kako u privatnome, tako i u poslovnome životu, a odraz toga je i poliklinika koja je vrata otvorila prije pola godine. Damir je projektirao i dizajnirao dental centar mimica, a od projekta do otvorenja trebalo mu je samo tri mjeseca. Uz to, on je i Majina podrška u vođenju ordinacije. Damir i ja se sjajno nadopunjujemo. On vidi neke stvari koje ja, kao netko iz struke, ne vidim, a ja opet neke druge, koje ne vidi on.

Zanima li vas kako će izgledati vaši novi zubi?

Ortodontske anomalije, dijasteme između zuba, hipodoncija (nedostatak pojedinog zuba), frakturirani zubi, opsežni karijes, promjena boje zuba kao posljedica nekih navika (konzumiranje kave, čaja, pušenje…) samo su neki uzročnici koji narušavaju estetski izgled. Dobra komunikacija između pacijenta i stomatologa presudna je za estetski i funkcijski uspjeh protetskog rada. U tome nam svakako pomažu tehnike Wax-up i Mock-up. Wax-up je postupak nanošenja voska na modelu čeljusti pacijenta pri čemu se planira najpovoljniji oblik, položaj i veličina zuba budućeg nadomjestka. Izrađuje se u zubotehničkom laboratoriju.

Estetika – imperativ moderne stomatologije

Lijep osmijeh mijenja cjelokupan izgled lica. Boja, oblik, veličina i položaj krunica moraju biti u savršenom skladu s prirodnim zubima i činiti funkcionalnu i estetsku cjelinu. Današnji materijali omogućuju vjernu reprodukciju prijašnjeg stanja i poboljšanje izgleda. Sve vrste krunica, bez obzira na materijal, mogu se stavljati na prirodne zube, zube opskrbljene nadogradnjama i na implantate. Usne i zubi vidljivi su u komunikaciji i kontaktu te već male promjene na njima bitno poboljšavanju izgled.

Osmijeh zdravlja i ljepote

Nakupine zubnog plaka i kamenca uzrokuju upalu zubnog mesa (gingive), koje je tada otečeno, bolno, krvari te uzrokuje gubitak kosti, povlačenje gingive i stvaraje parodontnih džepova. To s vremenom dovodi do klimanja i gubitka zuba. Javlja se neugodan zadah i estetski nezadovoljavajući izgled. Parodont je potporni aparat zuba koji čine gingiva, alveolarna kost i parodontalni ligament koji elastično povezuje ‘cement’ korijena na zubu i kost. Dobra higijena uvjet je zdravog parodonta. Zdrava gingiva je blijedoružičasta, čvrsta, ne krvari, nema parodontnih džepova niti povlačenja gingive.

Dizajn savršenog osmijeha

U određenom životnom razdoblju ponekad nas naši postojeći zubi više ne zadovoljavaju ni estetski, ni funkcionalno. Postoje razni stomatološki tretmani kojima se to može promijeniti. Želja za blistavim i mladenačkim osmijehom, uz kvalitetna i dugoročna rješenja, realna je i ostvariva u današnjoj stomatologiji. Prilikom svakog kontakta prvo se uočava nečije lice, osmijeh i lijepi, ravni, zdravi zubi. v Ljuskice i krunice stvaraju savršen niz – Nedostatak zuba može se nadomjestiti krunicama ili mostovima.

Vadimo zube s osmjehom, naša je filozofija odagnati strah

stomatoloska-ordinacija-zagrebVjerojatno i ne postoji čovjek na ovome svijetu koji se ne boji zubara. Sama pomisao da će vam netko minutama, koje izgledaju kao sati, brusiti, bušiti i tko zna što još sve raditi na zubima, mnoge ljude odbija i od pomisli da posjete stomatologa. U zagrebačkoj Malešnici postoji stomatološka ordinacija koja zapravo više sliči na stan ugodne domaće atmosfere. Ondje rade samo žene, koje su razvile metode kojima pacijentima razbijaju strah od zubara. Otkrivaju kako to čine…

Ljepota i moć implantata

Rad s implantatima je podijeljen u dvije faze. Prva faza je kirurška, to jest stavljaju se implantati, dok je druga protetska, kada se izrađuje protetski nadomjestak. Pri prvom dolasku radi se plan cijelog rada uz konzultaciju s kirurgom, klinički pregled i uvid u RTG sliku. Potom se pristupa stavljanju implantata, to jest implantaciji. Nakon tri do šest mjeseci, što je vrijeme potrebno za srašćivanje implantata, ulazimo u drugu fazu. Tada se stavlja abutument (gornji- vanjski dio – nadogradnja). On može biti od titana ili od cirkona, ovisno o želji pacijenta. Dva tjedna kasnije radi se protetika, odnosno konačni rad. Protetska faza je ista kao kod klasičnog protetskog rada, to jest, potrebno je od sedam do 10 dana.