DJECA SE NE BOJE STOMATOLOGA!

Djecu plaše odrasli svojim dojmovima i strahovima. Nemojte prenositi svoj strah na djecu!
trudnice-i-djeca

TRUDNICE

Briga o oralnu zdravlju djeteta počinje već u trudnoći.

Pravilna ishrana i redoviti kontrolni pregledi nužni su za oralno zdravlje buduće majke,a time i djeteta. 

Zbog promjene hormonalnog statusa u trudnoći, trudnice su sklonije gingivitisu ( upali zubnog mesa). Stoga je profesionalno čišćenje zubnog kamenca i saniranje postojećih karijesa ključno obaviti što ranije.

djecja-stomatologija

LOKALNA ANESTEZIJA

Popravak zuba je u potpunosti bezobolan kada se radi pod lokalnom anestezijom.

Najprije se sluznica ( mjesto aplikacije anestetika) premaže topikalnim anestetikom kako bi primjena lokalnog ansetetika bila što ugodnija. Zatim se kroz igru djetetu popravi mliječni zub, nakon čega ga čeka nagrada za hrabrost.

djecja-stomatologija

KARIJES BOČICE

Rani dječji karijes nastaje uglavnom na prednjim mliječnim zubima.

Karijes nastaje radi konzumacije zaslađenih čajeva, sokova ili mlijeka pretežno prije spavanja. Za vrijeme spavanja lučenje sline se smanjuje pa je mogućnost nastanka karijesa veća. Stroga je nužno nakon pranja zuba djetetu davati samo vodu za piće.

Majčino mlijeko ne uzrokuje karijes, ali bebe koje su isključivo na prsima nisu imune na karijes, jer postoje mnogi drugi faktori koji ga mogu uzrokovati.

POSJET STOMATOLOGU

Izaberite pravog stomatologa za vaše dijete, dođite na vrijeme.

Posjet stomatologu u ranoj životnoj fazi, razvit će djetetovo povjerenje prema stomatologu koji će ga kroz igru i zabavu upoznati sa ordinacijom. Važno je doći na kontrolu prije nastanka karijesa, prije nego što zub zaboli. Na taj način spriječit ćemo razvitak dentalnog straha. Svi zahvati se rade na djeci prihatljiv način koji je prilagođen djetetovoj dobi.

 

Važno je izabrati stomatologa s kojim će vaše dijete surađivati.

Uz stručno znanje, stomatolog mora poznavati psihofizičke karakteristike djeteta svake životne dobi. Svako će dijete drugačije prihvatiti neku intervenciju. Tome se prilagođava način rada.

.

Rad s djecom zahtijeva punu posvećenost stomatološkog tima, ali i roditelja

Strpljenje i potpuno povjerenje važno je postići kod djeteta i kod njegovih roditelja (pratitelja). Ako se određeno vrijeme odvoji za djetetovo privikavanje, kada dijete shvati što će mu se raditi, suradnja će biti znatno bolja. Upoznavanje djeteta sa svime ponekad traje i nekoliko tretmana, ali su rezultati nakon sanacije zuba djeteta koje je opušteno i sretno su veliki.

djecja-stomatologija

MLIJEČNI ZUBI

Nastanak karijesa na mliječnim zubima nužno je sanirati.

Dijete bi trebalo dovesti na stomatološki pregled nakon nicanja prvog mliječnog zuba( 6-7mj) ili najkasnije do formiranja potpune mliječne denticije, odnosno do 2.godine djetetova života.

Karijes je važno što prije ukloniti te napraviti ispun, koji može biti raznih boja kako bi to dijete s veseljem prihvatilo. Ukoliko se karijes ne ukloni, može prijeći na trajnog nasljednika, koji je smješten ispod mliječnog u čeljusti.

TRAJNI ZUBI

Važno je redovito kontrolirati zube svakih 3 do 6 mjeseci.

Prvi trajni zubi niču oko 6. godine života. Budući da su to šestice (prvi trajni kutnjaci), položaj im je takav da su nedostupnije za održavanje, a njihov rast često prođe neopaženo. Stoga se na tim zubima često razvije karijes.

Karijes brže napreduje u dječjoj dobi (od 6. do 18. godine). Redovitim kontrolama karijes se otkriva u ranoj fazi.

Dijete treba redovito podučavati higijenskim navikama, a to su: pravilno i temeljito četkanje i odstranjivanje plaka, čišćenje zubnom svilom, čišćenje tušem za zube. Vrlo je važno da djetetu u pranju zuba pomažu odrasle osobe kako bi bili sigurni da su svi zubi pravilno očetkani.