Ispun nadomješta tvrdo zubno tkivo zuba koji je oštećen karijesom ili je slomljen. Današnja moderna stomatologija podrazumijeva izradu estetskih ispuna od kompozitnih materijala. Ispuni svojom bojom i morfologijom vjerno imitiraju zdravi prirodni zub.

implantologija-zagreb

RAZLOZI ZA STAVLJANJE ISPUNA

Karijesom razoren zub, slomljen, otkrhnut ili napuknut zub zbog loših navika kao što su griženje noktiju, olovke, škrgutanje zubima, ili traume, estetski nezadovoljavajući zub nadomješta se ispunima. Estetski nedostaci koji su urođeni na zubima mogu se ispraviti dodavanjem kompozitnog materijala.

Saznajte više

implantologija-zagreb

KOMPOZITNI ISPUN

je estetski materijal kojim se zubi trajno restauriraju. Kompozitni ispun estetski i funkcijski zamjenjuje oštećeno zubno tkivo. Najnovije generacije kompozita riješile su i pitanje trajnosti ispuna, tako da današnji materijali u potpunosti zadovoljavaju sve zahtjeve moderne stomatologije. Estetska prednost bijelih ispuna je neupitna. Današnji materijali s tzv. “Kameleonskim” efektom poprimaju nijanse prirodnog zuba zadržavajući pritom vrhunske mehaničke i biološke karakteristike.

KARIJES DETEKTOR –
precizno i temeljito treba pristupiti dijagnostici karijesa.

implantologija-zagreb

TEHNIKA POSTAVLJANJA ISPUNA I SANIRANJE KARIJESA

Turbinom se odstranjuju karijesom zahvaćeni dijelovi i oblikuje prostor u koji se postavlja ISPUN od kompozitnog materijala. Kompozit se u mekanom obliku unosi u napravljen prostor, modelira i osvjetljava plavim svjetlom radi stvrdnjavanja.

Kompozit se mikromehanički i kemijski veže na zub s pomoću adhezijskih sustava. Polimerizirani ispun finalno se obradi i prilagodi zagrizu i visoko polira. Neki od materijala koji se koriste sadrže fluor za zaštitu zuba od karijesa. Nakon restauracije zub estetski izgleda identično kao i zdravi zub.

ispuni
prije
ispuni
poslije
implantologija-zagreb

AMALGAM

“Sive plombe” danas više nisu zadovoljavajuće rješenje. Nedostatak je rubna pukotina, dovoljna za prodor bakterija ispod plombe, jer je veza između sive plombe i zuba samo mehanička. Nedostatak je nezadovoljavajuća estetika i toksičnost amalgama.