implantologija-zagreb

VAĐENJE ZUBA

dental mimica

Vađenje zuba oralno je kirurški zahvat kojim se zub ili njegovi ostaci uklanjanju iz zubne alveole. Iako u suvremenoj stomatologiji nastojimo sačuvati svaki zub, u neke situacije zahtijevaju vađenje zuba.Zub se vadi ako je veliki karijes destruirao veći dio zuba, uznapredovala parodontna bolest i pomicanje zuba, slomljeni korijen ili zub, cista koja uništava kost, veliki upalni proces koji zahvaća dio kosti oko korijena zuba, ortodontski razlozi poput nedostatka mjesta, ukliješteni) zub i slično.

Postupak vađenja zuba primjenjuje se uz lokalnu anesteziju što ga čini bezbolnim za pacijente. Nakon vađenja zuba, stomatolog pregledava i čisti ranu te je prekrije sterilnom gazom. Period potreban za zacjeljivanje u prosjeku je 4 do 8 tjedana. Nakon što rana u potpunosti zaraste, moguće je krenuti s protetskim radovima.

Nedostatak svakog zuba dovodi do posljedica na preostalim zubima. Ostali zubi tada se počinju rotirati, naginjati, snižava se zagriz, oštećuje se čeljusni zglob, spušta se usni kut i dolazi  do promjene fizionomije lica i sve starijeg izgleda lica. Svaki zub važno je što prije nadoknaditi, a rješenje ovisi o individualnoj situaciji u ustima. Rješenje može biti ugradnja implantata, fiksna protetika (mostovi) ili mobilna protetika (zubne proteze ili proteza na implantatima

implantologija-zagreb

ALVEOTOMIJA

Alveotomija je oralno kirurški zahvat kojim se vadi umnjak koji ne može izrasti zbog okolnih anatomskih struktura usne šupljine, kao što je čvrsta kost donje čeljusti ili susjedni zub. Zahvat izvodi specijalist oralne kirurgije pod lokalnom anestezijom pri čemu pacijent ne osjeća bol već pritisak. Zub se oslobađa iz kosti i vadi, a rana zašiva. Ponekad je potrebna dodatna terapija antibiotikom, a stomatolog dogovara s pacijentom termin za kontrolu i vađenje šavova. Oporavak nakon vađenja umnjaka je individualan i ovisi o puno faktora, a za pacijenta je važno da se drži postoperativnih uputa koje će dobije.

alveotomija
implantologija-zagreb

APIKOTOMIJA

Apikotomija je oralno kirurški zahvat kojim se odstranjuje vršak korijena zuba. Izvodi u slučaju ako liječenje zuba endodontskom terapijom ili ponovnim čišćenjem i punjenjem korijenskih kanala nije postignuto povlačenje upale oko vrška korijena zuba. U nekim slučajevima korijenski kanal se puni retrogradno, odnosno sa strane vrha korijena. Nakon 6 mjeseci potrebno je napraviti kontrolu pomoću intraoralne rendgenske snimke zuba.

apikotomija
implantologija-zagreb

FRENULEKTOMIJA

Zahvat kojim se oslobađa skraćeni ili zadebljali frenulum naziva se frenulektomija. Zahvat je bezbolan, radi se u lokalnoj anesteziji, a šavovi se vade nakon tjedan dana. Oporavak je brz, a potreban je oprez prilikom četkanja zubi kako se zubno mjesto ne bi ozlijedilo.

Frenulum je nabor koji povezuje gornju i donju usnu sa zubnim mesom te donju stranu jezika s dnom usne šupljine. Rijetko uzrokuje tegobe jer je riječ o normalnoj strukturi mekog tkiva u usnoj šupljini, a može imati veliki utjecaj na položaj zuba i povlačenje zubnog mesa ako je zadebljan ili skraćen. Kad je frenulum jezika skraćen može utjecati čak i na govor i u tom slučaju otežavati normalnu pokretljivosti jezika.

Kod čvrstog frenuluma koji se nisko hvata na zubno meso dolazi do razmaka između gornjih središnjih sjekutića koji se naziva dijastema, a može uzrokovati i povlačenje zubnog mesa. Nakon frenulektomije zubno meso često vraća na visinu na kojoj je bilo, a razdvojeni zubi mogu se ortodontski približiti.

implantologija-zagreb

HEMISEKCIJA

Hemisekcija je oralno kirurški zahvat odstranjivanja jednog korijena kod višekorijenskih zuba kako bi se sačuvao preostali dio zuba. Korijen koji se odstranjuje najčešće je zahvaćen upalnim procesom kojeg nije moguće sanirati, a korijen koji ostaje, koristi se kao nosač buduće krunice ili mosta. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji i najčešće se na donjim kutnjacima.

implantologija-zagreb

GINGIVOTOMIJA - GINGIVOPLASTIKA

Gingivektomija je kirurška korekcija gingive koja se koristi kod liječenja posljedica od parodontne bolesti ili ispravljanja strukture gingive oko zuba. Određeni pacijenti imaju probleme s visinom, debljinom ili količinom zubnog mesa te im je potrebna kirurška korekcija gingive. Kod takvih pacijenata radimo gingivektomiju / gingivoplastiku i produžujemo im kliničku krunu.

gingivotomija
prije
gingivotomija
poslije