implantologija-zagreb

ORTODONSKA TERAPIJA

dental centar mimica

Potpuna estetika znači skladan položaj zuba u čeljustima. Ortodontskim aparatićima ispravljamo nepravilan položaj zubi, a moderna ortodoncija nudi mogućnosti postavljanja prozirnih bravica ili prozirnih maskica kako bi vaš aparatić bio gotovo nevidljiv.

aparat-za-zube-odrasli
implantologija-zagreb

PREDNOSTI ORTODONSKE TERAPIJE

jedna je od najboljih preventivnih mjera koja će spriječiti nastanak brojnih karijesa na mjestima koja nisu dostupna čišćenju zuba. Prema našem iskustvu, osim funkcijskih poboljšanja, estetske i psihološke promjene kod pacijenta nakon ortodontske terapije, opravdavaju nošenje ortodontskih aparata. Ortodontska terapija nije luksuz, već potreba koja se ne smije zanemariti. Rezultati ortodontske terapije su trajni i omogućavaju vam osmijeh kakav ste oduvijek željeli.

Saznajte više

Postavljanje ortodontskog aparata nije bolno i dovoljan je samo jedan dolazak. Nakon toga, tijekom cijele terapije slijede mjesečne kontrole. Ukoliko se pojavi nelagoda prilikom postavljanja aparata, ona prestaje nakon nekoliko dana i većina pacijenata se vrlo brzo privikne na svoj ortodontski aparat. Razvojem novih ortodontskih materijala i tehnika, fiksni su aparati postali znatno ugodniji za nošenje, a smanjio se i broj potrebnih kontrolnih posjeta tijekom terapije.

 

TIJEK TERAPIJE

Tijekom ortodontske terapije, pacijent ne mora mijenjati svoju uobičajenu prehranu i može jesti gotovo sve, bez straha da će oštetiti aparat. Ipak, treba izbjegavati odgrizanje tvrde hrane, orašaste plodove, ljepljive slatkiše i slično. Održavanje oralne higijene tijekom ortodontske terapije treba biti pojačano i zube četkati nakon svakog obroka.

Skidanjem fiksnog ortodontskog aparata završava aktivni dio terapije. Ono što slijedi je period kada zube zadržavamo u njihovom ispravnom položaju dok se kost, zubno meso, usnice i obrazi ne prilagode novonastaloj situaciji.

Retaineri su mobilni aparati koji se nose po skidanju fiksnog aparata, a moraju se nositi prema uputama ortodonta. Fiksni retainer nije vidljiv, ne smeta pri govoru i jelu te je ugodan i praktičan. Omogućuje normalan, fiziološki pomak zuba, istovremeno sprečavajući njihov povrat u prvobitno stanje. Mobilni retainer nosi se tijekom noći i veći dio dana. Radi se o prozirnoj foliji koja se priljubi za zube i pri tom nije vidljiva ali je neprikladna za jelo.

fiksni-aparatic-za-zube
implantologija-zagreb

ORTODONCIJA ZA DJECU

Prvi posjet ortodontu trebao bi biti u 7. godini djetetova života kako bi se napravio kontrolni pregled. Ako postoji potreba, treba krenuti s ranom terapijom ili utvrditi ritam kontrola kako bi u pravom trenutku odreagirali i proveli potrebno liječenje. Ranom dijagnostikom i terapijom čuvamo ljepotu i zdravlje dječjih zuba.

Saznajte više

Cilj rane terapije je sprečavanje razvoja anomalije u veći problem koji je kasnije teže riješiti. Pravovremena ortodontska terapija učinit će kasniju terapiju fiksnim aparatom nepotrebnom ili jednostavnijom i kraćom. Intervencijom u ranoj dobi može se spriječiti kasnije vađenje zubi, ispraviti nepravilnosti kao što obrnuti pregriz (donji zubi idu preko gornjih) ili križni zagriz. Djetetu možemo pomoći sa prestankom navike sisanja palca, usnice ili disanja kroz usta. Terapija se provodi različitim aparatićima, ovisno o problemu.

aparatic-za-zube
implantologija-zagreb

ORTODONTSKA TERAPIJA KOD ODRASLIH

Nikad nije prekasno za ispravljanje nepravilnih zuba!

Ortodontska terapija kod odraslih provodi se veoma često zbog problema izbočenih ili uvučenih zubi, razmaknutih zubi, praznina koje su nastale vađenjem zuba ili uklanjanja potrebe za protetskim nadomjestkom ili implantatima. Dobna granica za ortodontsku terapiju ne postoji, najčešče se provodi postavljanjem fiksnog apartatića! Gotovo da nema razlike između pomaka zuba i mehanike kojom ga postižemo kod odraslih i djece.

Priprema za fiksni protetski nadomjestak.

Nakon vađenja zuba, susjedni zubi se naginju u novonastali prostor pa pri stavljanju mosta neki zubi mogu biti u vrlo nepovoljnom položaju. U tom se slučaju, prije postavljanja mosta zubi pozicioniraju na mjesta koja su idealna za prijenos sile na kost. Na taj se način osigurava trajnost protetskog nadomjestka.

fiksni-aparatic-terapij
implantologija-zagreb

MOBILNI ORTODONTSKI APARATIĆI

Mobilni ortodontski aparatići primarno se koriste kod djece. Mobilni aparatići rade tako da pritišću zube i čeljusti kako bi ih pomjestili u željeni položaj. Za razliku od fiksnih aparatića, mobilni se lako skidaju kako bi dijete moglo olakšano jesti, prati zube i malo odmoriti čeljust od aparatića.
Postoji nekoliko vrsta aparatića.

mobilni-aparatic-za-zube
Saznajte više
Headgear

Aparat koji se sastoji od prstenova i luka i pomiče trajne zube unatrag. Djetetu koje ima gornju čeljust previše naprijed, pomaže zaustaviti pretjerani rast gornje čeljusti.

Lingvalni luk

Aparat koji se koristi u donjoj čeljusti kako bi se zadržale šestice zadržale na pravilnim pozicijama.

Hyrax

Koristi se za širenje gornje čeljusti, pomaže u rješavanju jednostranih i obostranih križnih zagriza i kompresije u gornjoj čeljusti čime se izbjegava vađenje zuba, a dobiva širok osmijeh. Poboljšava položaj zubi i omogućava bolja prohodnost dišnih putova.

mobilni-ortodonski-aparatic
implantologija-zagreb

FIKSNI ORTODONTSKI APARAT

Fiksni ortodontski aparat dugoročno se cementira za zube i tako se nosi određeno vrijeme. Ortodontske bravice mogu biti metalne, keramičke ili plastične. Preko njih ide žica koja je povezana prstenovima. Bravice i žica pomiču zube u željenom smjeru. Vrsta bravica i gumica kao i njihova boja, biraju se po želji. Fiksni aparati mogu biti od bijelih bravica (keramike) ili metalnih te se lijepe na prednju plohu zuba. Žice i pločice mogu biti postavljene i s unutarnje strane zubi čineći aparat nevidljivim.

implantologija-zagreb

INVISALIGN

Što je Invisalign?

Invisalign® je originalna tehnika sustava alignera – prozirnih aparatića.

Prozirne udlage koje je za razliku od fiksnog aparatića moguće lako staviti i skinuti sa zuba.

Terapija Invisalign® kraća je od klasične terapije fiksnim aparatićima, a pregledi kod stomatologa su rjeđi.

Aligneri -udlage izrađene od patentiranog SmartTrack® materijala koji omogućava maksimalnu udobnost te lako skidanje i stavljanje.

Prednosti u odnosu na konvencionalne fiksne aparatiće

  • • prozirni
  • • ugodni za nošenje
  • • lakša oralna higijena
  • • neometano jelo
  • • brža terapija

Postupak i tijek terapije

Savjetovanje i uzimanje digitalnog otiska – prilikom prvog pregleda objasniti ćemo postupak terapije i odgovoriti na sva pitanja pacijenta te uzeti digitalni otiska prema kojem će se izraditi 3D simulacija zuba.

Plan terapije

  • • izrada vizualnog prikaza – Clinckecka
  • • planiranje konačnog izgleda i položaj zuba odnosno digitalni plan za oblikovanje novog osmijeha
  • • izrada alignera koji su stvoreni na temelju prilagođenog plana liječenja.

Predaja alignera – pri predaji Invisalign® važne su jasne upute kako održavati i koristiti alignere. Nositi minimalno 20 do 22 sata dnevno za najbolje rezultate.

Kontrolni pregledi dogovaraju se svakih 6 do 8 tjedana pri čemu se prati tijek napretka terapije i predaju se nove folije.

Retencija – terapija završava mobilnom i/ili fiksnom retencijom kako bi se zadržao postignuti položaj zuba.

Vrste Invisalign®

Invisalign® first

Prvi posjet ortodontu trebao bi biti između 6 i 10 godina. Invisalign® first dizajniran je za liječenje laganih do težih zbijenosti. Njime smanjujemo probleme koji će nastati u odrasloj dobi.

 

Invisalign® full

Koristi se za rješavanje težih anomalija zuba. Sastoji se od neograničenog seta udlaga

 

Invisalign® light

Prigodan je za rješavanje manjih anomalija, a uključuje 14 udlaga po čeljusti

Tretman Invisalign ®

može ispraviti sve nepravilnosti u zagrizu te položaj zuba

kompresija (zbijenost zubi)

dijasteme između zubi

 

pokrovni zagriz

 

otvoreni zagriz

 

križni zagriz