implantologija-zagreb

BRUKSIZAM

dental mimica

Bruksizam je povremeno ili stalno stiskanje i škripanje zubima u snu. Ove noćne parafunkcije mogu biti štetne za žvačni sustav jer sile koje pritom razvijaju žvačni mišići puno su veće od normalnih sila kod žvakanja, a trajanje kontakta između zuba znatno je duže. Uzroci pojave bruksizma su stres, anksioznost i napetost. Za vrijeme spavanja svjesna kontrola našeg uma je neaktivna, a nesvjesni procesi postaju aktivni i to može rezultirati bruksizmom. Kod većine ljudi bruksizam je prolazan i u pravilu nestaje kada nestane stres.

udlaga-bruksizam

Terapija je uglavnom simptomatska i svodi se na smanjivanje stresa i liječenje posljedica bruksizma na žvačni sustav. Pacijentu se izrađuje udlaga koja sprječava kontakte među zubima i amortizira sile koje nastaju stiskanjem žvačnih mišića. Tako se zaustavlja daljnje trošenje zuba te smanjuje bol u mišićima. Udlaga za bruksizam radi se na osnovi otiska zuba pacijenta. Od prozirnog je materijala debljine 2 milimetra i prekriva sve zube jedne čeljusti. Predviđena je za korištenje kroz duži vremenski period, a nosi se tijekom spavanja, noću. Tijekom terapije potrebne su redovite kontrole kod doktora dentalne medicine.

Znakovi i simptomi:
 • stiskanje ili škrgutanje zubima u snu
 • zubi koji su „potrošeni”, izravnati, napukli ili okrhnuti
 • povećana osjetljivost zuba
 • glavobolja
 • bol u čeljusti ili zatezanje u čeljusti
 • kronična bol lica ili vrata
 • otisci zuba na jeziku
 • povećani čeljusni mišići
implantologija-zagreb

UDLAGE ZA HRKANJE

Hrkanje je vibracija mekog nepca koje se događa kada donja čeljust prilikom spavanja padne unazad i dolazi do smanjenog prostora za protok zraka. Kako bi količina potrebnog zraka ostala ista, zrak mora prolaziti brže. Hrkanje se može umanjiti nošenjem udlaga protiv hrkanja.

SILENSOR se sastoji od 2 prozirne udlage, po jedna za svaku čeljust, a koje su povezane spojnicom u prethodno određenom položaju. Udlaga pomiče donju čeljust lagano prema naprijed, otvarajući dišne putove te tako smanjuje hrkanje.

Udlaga se ne preporučuje ako je disanje kroz nos blokirano ili otežano jer zbog svog krutog dizajna otežava disanje na usta. Ne može se upotrijebiti kod bezubih pacijenata, ali ju je moguće pričvrstiti na djelomičnu protezu. Isprva pacijent može osjećati napetost prilikom nošenja udlage, ali taj osjećaj ubrzo nestaje. Pretilost i konzumacija alkoholnih pića smanjuju pozitivno djelovanje SILENSOR®. Stavlja se na zube prije spavanja i osigurava dobar, neometan san i zadovoljavajući odmor.

Hrkanje uzrokuje:
 • loš san uzrokovan hrkanjem
 • umor tijekom dana
 • nedostatak sna i odmora
 • bolesti srca i krvotoka
udlaga-protiv-hrkanja
implantologija-zagreb

SPORTSKE UDLAGE

sportska-udlaga

Sportska udlaga je vrsta udlage koja apsorbira udarac, stres i šok prilikom izazivanja velike nefiziološke sile tijekom sportske aktivnosti, štiteći tako zube od pucanja, izbijanja i drugih oštećenja. Postoje konfekcijske i individualno izrađene sportske udlage.

Individualno izrađene sportske udlage izrađuju se prema pacijentovim zubima, a prednosti im je u usporedbi s konfekcijskom bolji dosjed zuba, manja veličina udlage te se lako korištenje preko ortodontskog aparatića. U našoj ordinaciji preporučujemo izradu sportske udlage osobama koje se bave sportom kod kojeg postoji rizik od ozljeda zuba.

implantologija-zagreb

AFTE

Afte ili rekurentne aftozne ulceracije bolne su ranice na oralnoj sluznici. Karakterističnog su izgleda – okrugle ili ovalne ulceracije, veličine od nekoliko milimetara do jednog ili više centimetara, s tipičnim žutim ili sivim dnom i crvenim upalnim rubom. Mogu se pojaviti na usnama, jeziku, obraznoj sluznici i mekom nepcu, a nikad na tvrdom nepcu i gingivi.

Uzrok afti je nepoznat. Radi se o autoimunoj bolesti u čijem nastanku ulogu igra genetika u kombinaciji s nekim faktorom iz okoline.  Još uvijek nije poznato o kojem točno faktoru se radi, ali znamo da značajnu ulogu u nastanku afti ima stres i stanja organizma kao što su anemija, manjak željeza i folne kiseline. Autoimune bolesti poput Crohnove bolesti ili ulceroznog kolitisa te poremećaji imunosti poput HIV-a mogu u nekih pacijenata dovesti do pojave afti. Afte nisu zarazna bolest i ne mogu se prenijeti drugim osobama.

rjesenja-za-afte
implantologija-zagreb

ZUBNI NAKIT

zubni-nakit

Kako bi upotpunili osmijeh i pridodali mu poseban ton, zub možemo ukrasiti nakitom. Zubni nakit može biti cirkon ili pravi dijamant. Postavljanje cirkona na zub potpuno je bezbolno, brzo i jednostavno.

Cirkon se lijepi, a zub se ne brusi pa ostaje potpuno neoštećen. Može se staviti i djeci jer ne oštećuje zube, a postupak je jednostavan i kratkotrajan. Cirkoni postoje u raznim bojama i mogu se postaviti na zub