Parodontološka terapija i zbrinjavanje zuba nakon terapije uvelike pridonosi zdravlju, visokoj estetici osmijeha, a time i cijelog lica. Zdrava, roza gingiva, pravilna linija osmijeha te skladan niz zuba čine vaš osmijeh lijepim i zdravim. Nakon ove terapije, nestaje neugodan zadah iz usne šupljine.

implantologija-zagreb

PREVENTIVA - PROFESIONALNO ČIŠĆENJE ZUBA

Redovitim pregledima moguće je otkriti bolest u ranoj fazi.

Profesionalno čišćenje zuba uključuje uklanjanje mekih i tvrdih zubnih naslaga, iznad i ispod razine zubnog mesa. Izvodi ultrazvučnim strojnim instrumentima i potpuno je bezbolno. Nakon čišćenja zubi se poliraju profesionalnim pastama i pjeskare. Pjeskarenjem se uklanjaju pigmentacije i fine naslage s površine zuba, koji tada postaju svjetliji, sjajniji i glađi. Nakon tretmana, na zube se manje nakuplja kamenac.

parodontologija
Prikaži fotografiju
ciscenje-kamenca
implantologija-zagreb

PARODONTOLOŠKA TERAPIJA

Parodontološka terapija provodi se u slučajevima gingivitisa i parodontitisa.

Gingivitis je upalna bolest gingive koju uzrokuju bakterije iz zubnog plaka i kamenca. Simptomi gingivitisa su krvarenje na dodir ili spontano, oticanje gingive, crvenilo i ulceracije. Parodontitis je upalna bolest potpornih struktura zuba koju uzrokuje mikrobni plak. U pravilu se razvija iz gingivitisa. Simptomi parodontitisa s: gingivitis, koštani parodontalni džepovi, gubitak alveolarne kosti, krvarenje i gnojenje iz džepa, apscesi, fistule, pomicanje i naginjanje zuba, klimanje i gubitak zuba.

Cilj parodontološke terapije je zaustaviti upalu i gubitak kosti i osigurati cijeljenje džepova kako bi se zubi učvrstili i očuvali. Terapija započinje profesionalnim čišćenjem zuba – uklanjanjem kamenca iznad i ispod razine gingive. U nekim slučajevima u terapiju se pridoda kombinacija antibiotika.

parodontoloska-terapija
implantologija-zagreb

PARODONTOLOŠKA KIRURGIJA

Obuhvaća nadomješanje kosti i tkiva u slučajevima izgubljene prirodne kosti.

Nastavak je parodontološke terapije u slučajevima kada je problem rješava kirurškom intervencijom. Vođena regeneracija kosti i tkiva podrazumijeva nadoknađivanje izgubljene prirodne kosti uporabom umjetne kosti i membrana. Nadomjesni materijali potiču obnavljanje kosti, a membrane omogućuju cijeljenje gingive. Ovim se postupkom smanjuje dubina džepa, dobiva veći volumen kosti i bolja estetika. Asimetrija dužine zuba, “gummy smile”, defekti zuba zbog karijesa ili frakture, razlozi su za tretman produljenja kliničke slike zuba. Pod anestezijom se ukloni uski pojas gingive kako bi se dobio bolji estetski rezultat.

produljenje-krune-zuba
implantologija-zagreb

POSTUPCI NAKON PARODONTOLOŠKE TERAPIJE

Najvažnije su redovite kontrole! Redovito čiščenje zubnog kamenca.

Spriječiti nakupljanje zubnog plaka i kamenca uvjetovano lošom higijenom, zadržavanjem plaka na lošim ispunima, karijesom oštećenim zubima i starim protetskim radovima dovodi do povećanja broja bakterija koje uzrokuju upalu gingive i parodonta. Genetska predispozicija, sistemske bolesti i stanja poput dijabetesa ili trudnoće, životne navike (pušenje, alkohol, prehrana, lijekovi) i stres smanjuju imunološki odgovor i odgovorni su, uz parodontopatogene bakterije, za razvoj parodontitisa iz prethodnog gingivitisa.