implantologija-zagreb

SEDACIJA

dental mimica

Veliki broj pacijenata zbog straha od boli izbjegava određene stomatološke zahvate. Postoje i neki čimbenici koji sami po sebi ne moraju biti bolni, ali ipak predstavljaju nelagodu za pacijenta. To mogu biti neugodni zvukovi, neudoban položaj pacijenta na stomatološkom stolcu, nelagoda vezana uz izvođenje lokalne anestezije…

Odsustvo straha tijekom stomatološkog zahvata moguće je postići postupkom anestezije i dentalne svjesne sedacije. Zahvaljujući tome olakšana je suradnja sa doktorom dentalne medicine.

Sedacija je rješenje za osobe koje nisu u mogućnosti potpuno surađivati sa stomatologom odrasle osobe koje osjećaju veliku nelagodu ili strah te za djecu koja nerado odlaze stomatologu, a kod kojih niti jedan način kontrole ponašanja nije bio uspješan.

Sedacija je stanje smanjene svjesnosti koje se postiže davanjem određenih lijekova koji djeluju na središnji živčani sustav. Postoje različiti stupnjevi sedacije. Svjesna sedacija je tehnika kojom se primjenom jednog ili više lijekova postiže stanje smanjene aktivnosti središnjeg živčanog sustava do postizanja osjećaja smirenosti u pacijenta.

Verbalni kontakt s pacijentom očuvan je cijelo vrijeme. Lijekovi i tehnike kojima se provodi svjesna sedacija trebali bi imati raspon sigurnosti dovoljno velik da ne dovedu do gubitka svijesti.Nakon uzimanja anamneze pacijenti koji zadovoljavaju kriterije za provođenje sedacije te spadaju u skupinu zdravih ljudi ili bolesnika s dobro kontroliranom sistemskom bolešću mogu iskoristiti prednosti sedacije.

Saznajte više

Kod duboke sedacije uz pomoć jednog ili više lijekova postiže se stanje smanjene aktivnosti središnjeg živčanog sustava do te mjere da dođe do gubitka svijesti pacijenta. Nema verbalnog kontakta s pacijentom i može biti oslabljena mogućnost samostalnog održavanja dišnog puta. Od opće anestezije razlikuje se po opsežnosti zahvata kojeg je moguće izvesti u tom stanju. Provođenje duboke sedacije zahtijeva nazočnost anesteziologa.

Postoji cijeli niz „međustupnjeva“ odnosno stanja svijesti između spomenute dvije krajnosti, a razina sedacije ovisi o brojnim čimbenicima npr. vrsta stomatološkog zahvata, duljina trajanja stomatološkog zahvata… Na dan sedacije pacijenta dočekuju specijalist anesteziologije i reanimatologije, doktorica dentalne medicine i medicinska sestra

implantologija-zagreb

POSTUPAK

U jednu od perifernih vena,  uvodi se mala plastična cjevčica putem koje se primaju lijekovi za smirenje i protiv bolova te pomažu pri opuštanju za primjenu lokalne anestezije. Lijekovi se daju intravenski i do deset minuta prije stomatoloških postupaka te se njihova primjena nastavlja tijekom cijelog zahvata. Pacijent izgleda budno i svjesno, otvara oči na poziv te odgovara na postavljena pitanja, no nije svjestan tijeka vremena niti osjeća strah. Pritom mu ne smetaju zvukovi, niti mu je neudobno.

Tijekom zahvata prati se puls, tlak i saturacije krvi kisikom. Nakon završetka postupka 20ak minuta provodi se pod nadzorom stručnog osoblja, a nakon toga pacijent sa svojom pratnjom odlazi doma.

Nakon sedacije obavezno je imati pratnju za povratak kući.

implantologija-zagreb

PACIJENTI S POSEBNIM POTREBAMA

Osobe s invaliditetom i osobe s lakšom ili težom mentalnom retardacijom, zbog svog fizičkog ili mentalnog stanja, trebaju drugačiji i prilagođen tretman kod doktora dentalne medicine. Naš tim stručnjaka u dental centru mimica, osobama s posebnim potrebama pristupa fleksibilno, taktično i uz posebnu posvećenost.

pacijenti-s-posebnim-potrebama

Za osobe u invalidskim kolicima

osigurali smo odgovarajući prilaz kako bi mogli nesmetano obavljati kontrole i tretmane u našoj ordinaciji. Dugogodišnje iskustvo naučilo nas je da svakom pacijentu pristupamo individualno i radimo na ostvarenju uspješne komunikacije i suradnje.

pacijenti-s-posebnim-potrebama

Kod djece i odraslih s posebnim potrebama

Mnogi imaju više anomalija i patoloških stanja nego u općoj populaciji. Neke osobe sa posebnim potrebama zbog problema sa žvakanjem i gutanjem otežano se hrane, povraćaju, uzimaju lijekove od kojih neki smanjuju lučenje sline te tako povećavaju sklonost karijesu.

Upravo je zato važno preventivno djelovanje!

pacijenti-s-posebnim-potrebama

Posebna briga našeg tima

U stomatološkom liječenju osoba s posebnim potrebama vrlo je važan interdisciplinarni pristup. Ovisno o potrebama i dijagnozi pacijenta, ponekad je potrebna i suradnja s anesteziologom.

Važno je stomatologu predočiti medicinsku dokumentacijom. Uz trud i pravilan pristup, može se ostvariti dobra suradnja.