implantologija-zagreb

PREVENTIVA

dental mimica

Preventiva karijesa i parodontoloških bolesti uključuje poduku o higijeni usne šupljine i redovite kontrole kod stomatologa, pravilnu prehranu, sanaciju ortodontskih anomalija i već nastalih karijesa.

implantologija-zagreb

REDOVITE KONTROLE ZUBA

Redovite stomatološke kontrole vrlo su važne radi ranog dijagnosticiranja početnih karijesnih lezija. Pravovremenom reakcijom i sanacijom, karijes se uspješno liječi. Odgađanjem kontrolnog pregleda, karijes napreduje, a zubno tkivo nepovratno propada.

Dolaskom na kontrole svakih 6 mjeseci možete pravodobno otkriti karijes u početnoj fazi te ga na vrijeme sanirati. Stomatolog će preporučiti primjerenu terapiju kod nedostatka zuba, ukliještenih zuba ili parodontoloških problema.

implantologija-zagreb

PRAVILNO ČETKANJE

Za pravilnu oralnu higijenu potrebna je srednje mekana četkica, pasta za zube i njihovo redovito korištenje. Zubi se četkaju kružnim pokretima sa svih strana, od zubnog mesa prema zubu. Potrebno je dobro očetkati i zubno meso i jezik jer se zbog plaka koji se nakuplja na svim površinama u ustima.

Dodatna sredstva za oralnu higijenu su interdentalne četkice kojima se čisti prostor između dva zuba i zubni konac. Za one koje žele biti potpuno sigurni u higijenu usne šupljine, preporučujemo korištenje zubnog tuša koji fokusiranim mlazom vode detaljno čisti sve zubne površine.

implantologija-zagreb

PRAVILNA PREHRANA

Pravilna prehrana važna je u održavanju zdravlja zuba, jer se unošenjem odgovarajućih količina minerala i vitamina jača zubna caklina, a time se ojačavaju zubi. Smanjen unos rafiniranih šećera poželjan je pri kvalitetnom odabiru hrane. Dobro mineralizirani zubi bolja su osnova za zdrave zube.

implantologija-zagreb

DJEČJA STOMATOLOGIJA I TRUDNICE

Briga o oralnu zdravlju djeteta počinje u trudnoći. Pravilna ishrana i redoviti kontrolni pregledi nužni su za oralno zdravlje buduće majke, ali i djeteta. Zbog promjene hormonalnog statusa, trudnice su sklonije gingivitisu, odnosno upali zubnog mesa. Zato treba što ranije u trudnoći napraviti profesionalno čišćenje zubnog kamenca i saniranje postojećih karijesa.

Vrijeme za prvi stomatološki pregled djeteta
je nakon nicanja prvog mliječnog zuba ili najkasnije do formiranja potpune mliječne denticije u drugoj godini djetetova života.

implantologija-zagreb

ORTODONSKE ANOMALIJE

Nepravilan zagriz dugotrajno izaziva teža oštećenja zuba. Nepravilan položaj zuba otežava čišćenje i omogućava brže i lakše stvaranje karijesa. Velik broj ortodontskih anomalija nastaje zbog loših navika djeteta, kao što su sisanje palca, disanje na usta i prerani gubitak mliječnih zuba. Pravilnim i usklađenim zagrizom možemo sačuvati zube od karijesa.

implantologija-zagreb

PARODONTOLOŠKE BOLESTI

Rano otkrivanje bolesti parodonta moguće je samo uz redovite kontrole i učestalo odstranjivanje zubnog kamenca i plaka sa zuba i ispod razine zubnog mesa. Sanirani zubi, pravilna oralna higijena i pravilna prehrana pomažu u očuvanju zuba.