implantologija-zagreb

ZUBNI IMPLANTATI

dental mimica

Zubni implantati su nadomjesci zuba. Ugradnja implantata potrebna je u slučajevima nedostatka jednog, više, a ponekad i svih zuba. Izrada fiksnog protetskog nadomjestka na implantatima je bolje funkcijsko i estetsko rješenje od mobilnog rada, odnosno proteze.

Zubni implantati sastoje se od titanskih vijaka ugrađenih u čeljust i suprastrukture koja nadomješta izgubljeni zub. Nakon razdoblja prilagodbe, implantate koristimo kao vlastiti zube. Nadomještanje zuba koji nedostaju implantatima, odličan je način restauracije iz estetskih i funkcionalnih razloga.

Implantati su namijenjeni svim zdravim pacijentima uz opravdanu indikaciju i mogućnost provedbe zahvata što podrazumijeva narušenu prirodnu mogućnost žvakanja, estetski izgled ili govor.

Dobna granica za primjenu implantata ne postoji. Osobito ih preporučamo osobama kojima nedostaje jedan zub, a susjedni su zubi zdravi. Ugradnja implantata ne zahtijeva brušenje zdravih zuba. Opsežniji nedostatak zuba također se može rekonstruirati uz pomoć implantata koji mogu nositi fiksnoprotetske radove – mostove ili proteze.

Prednosti implantata:

  • Očuvanje prirodnih zuba jer su susjedni zubi sačuvani su od brušenja
  • Poboljšana funkcija, kvaliteta života i samopouzdanje
  • Smanjen gubitak koštanog tkiva jer ugrađeni zubni implantat sprječava gubitak kosti
  • Visoka estetika jer profesionalno postavljen zubni implantat s krunom od bezmetalne keramike izgleda i osjeća se kao prirodni zub.
ugradnja-implantata

Postupak ugradnje implantata

Ugradnja implantata obavlja se uz lokalnu anesteziju u stomatološkoj ordinaciji. Prije same ugradnje, provjerava se zdravlje zuba i desni te cjelokupno zdravlje pacijenta. Svakog pacijenta detaljno upoznati s detaljnom procedurom. Sam postupak ugradnje implantata izvodi kirurg koji otvara sluznicu i specijalnim instrumentima priredi ležište za implantat u kosti u koji se ugradi titanski vijak – implantat. U nekim slučajevima radi se augmentacija – nadogradnja kosti. Kost se nadograđuje kako bi se dobila veća koštana masa oko implantata. Sluznica se potom šiva. Zahvat nije bolan i traje oko pola sata.

Nakon ugradnje slijedi razdoblje oporavka tijekom kojeg implantat srasta s kosti što u prosijeku traje od 2 do 6 mjeseci. Nakon toga sluznica se otvara iznad implantata i stavlja abutment, gornji i vanjski dio implantata. Oni služi kao nadogradnja zuba iznad zubnog mesa, a može biti od titana ili cirkona, ovisno o želji pacijenta. Na tako pripremljen implantat izrađuje se krunica. Ugradnjom u samu kost, omogućujemo pacijentima da se implantatima služe kao svojim prirodnim zubima. Time isključujemo upotrebu klasičnih proteza ili brušenje susjednih zuba. Osim klasičnih implantata, postoje i takozvani mini implantati, namijenjeni retenciji totalnih proteza. Proteze su uz njih stabilnije, ugodnije za nošenje, a poboljšana im je i funkcija.

Metoda ugradnje implantata

Klasična ugradnja implantata odvija se najčešće u dvije do tri faze. U prvoj fazi se izvadi zub, zatim slijedi ugradnja implantata i završno se izrađuje keramička kruna. Ovim načinom ostavlja se dovoljno vremena za zacjeljivanje između faza. Cijelo vrijeme pacijent nosi privremene krunice..

Ubrzana ugradnja implantata (Immediate loaded implants) koristi se kada se druga i treća faza odrađuju u nekoliko dana, ali postoje neki preduvjeti za zubne implantate koje treba ispitati prije zahvata. Radi se kada nedostaje više zuba, ugrađuje se više implantata te se bezubo područje rekonstruira mostovima, krunicama na implantatima. Restauriranje cijelog zubnog niza na implantatima, postoji više metoda izvedbe: kombinirani rad implantata i proteze i kombinirani rad implantata i mostova.