implantologija-zagreb

ZUBNI MOST

dental mimica

Most je protetski nadomjestak kojim se zatvara prostor koji je nastao nakon gubitka jednog ili više zuba. Zub koji nedostaje povezuje se krunicama za dva ili više susjednih zuba. Zubni most je fiksnoprotetski rad koji se trajno cementira na zube nosače, a može biti napravljen od metal keramike ili bezmetalne cirkon keramike.

zubni-most

Keramičkki most je fiksnoprotetski rad, a sastoji se od povezanih krunica u jednu cjelinu. Stavlja se kod potrebe povezivanja više zuba u jednu cjelinu ili u slučaju da nedostaju neki zubi u čeljusti. Zubni most je protetski nadomjestak od najmanje dvije spojene zubne krunice.

Gubitkom zuba dolazi do promjena na preostaloj alveolarnoj kosti u smislu resorpcije kosti kao i promjena na zubima koji okružuju bezubi predio stoga je veoma važno nadomjestiti zube koji nedostaju. Zubi imaju tendenciju pomicanja i naginjanja u bezubi prostor te se samim time narušava fiziološki zagriz, oblika lica, ljepota osmijeha i kvaliteta žvakanja.

zubni-most
Prednosti mostova u odnosu na proteze:
  • Čvrsto su vezani za zube nosače te ne postoji mogućnost njihovog pomicanja
  • Sile se prenose na zube, a ne na okolna tkiva
  • Ne remete funkciju govora jer su ograničeni na prostor koji su zauzimali prirodni zubi
  • Sačuvan je osjećaj ukusa i opip hrane (ne prekrivaju nepce)
  • Adaptacija pacijenta na nadoknadu je brza
  • Postiže se zaštita zuba nosača od karijesa
  • Estetski efekti su izvanredni
  • Apsolutna komocija, kao da imate svoje zube
  • Sve funkcije (govor, žvakanje, estetika) ostaju očuvane
Nekoliko povezanih krunica u nizu tvori MOST

Kada nedostaje jedan ili više zubi jedna od mogućnosti nadoknade izgubljenih zubi su mostovi. Za razliku od zubnih proteza oni su cementirani na zubima i ne mogu se vaditi iz usta. Najbitniji faktor koji uvjetuje mogućnost izrade mosta je zdravlje zuba koji će biti budući nosači mosta.

Boja, oblik, veličina i položaj moraju biti u savršenom skladu s prirodnim zubima i činiti funkcionalnu i estetsku cjelinu. Današnji materijali omogućuju vjernu reprodukciju prijašnjeg stanja i poboljšanje izgleda. Sve vrste krunica i zubnih mostova, bez obzira na materijal, mogu se stavljati na prirodne zube, zube opskrbljene nadogradnjama i na implantate.